30-01-2009

Syndicale rechten




In Mundo do Trabalho werd vandaag gedebatteerd over syndicale en werknemersrechten. Te oordelen naar de opkomst en het aantal tussenkomsten is dat een hot item. In veel landen – er waren getuigenissen uit Colombia, Kenia, Brazilië, Senegal... - kan je maar beter niet met vakbond bezig zijn. Doe je dat wel, dan kan je je baan kwijtraken, bedreigd worden, vervolgd, gevangen gezet en zelfs vermoord.

Volgens een rapport dat het Internationaal Vakverbond enkele maanden geleden publiceerde gaan de schendingen van de vakbondsrechten op alle continenten in stijgende lijn. De verwachting is dat de internationale crisis die tendens nog zal versterken.

Over hoe dit moet gekeerd worden, was minder duidelijkheid. Eerst en vooral moet men zicht krijgen op de situatie. Het IVV probeert alvast op een gestructureerde manier informatie te verzamelen over schendingen. Die gegevens wil ze regelmatig publiceren. Op het terrein verwachten vakbondsmensen dat ook de overheid een rol speelt. Dat begint met een einde te stellen aan de straffeloosheid die momenteel in veel landen heerst; zelfs als vakbondsmensen vermoord worden en men weet wie de dader is, dan nog blijven die blijkbaar vaak op vrije voeten rondlopen. Ze gaan ook heel ver mee in een ultraliberale logica van deregulering; de markt regelt zichzelf wel. Om economische activiteit aan te trekken, installeren overheden bv. ook vrijhandelszones, afgebakende gebieden waar de ondernemers veel voordelen krijgen, maar die voor werknemers zones zonder rechten zijn. Dat is voor de vakbond onaanvaardbaar.
Naast overheden kunnen ook internationale instellingen zoals de Internationale Arbeidsorganisatie een rol spelen. Maar het allerbelangrijkste, zo benadrukten de meeste sprekers zijn sterke vakbonden en solidariteit.

Marc Weyns van LBC deed een tussenkomst om te vertellen dat ook in België de syndicale rechten onder druk staan. Hij illustreerde dit met de problemen en acties bij Carrefour.

1 opmerking: